Wersja dla słabowidzących
Oferta dla absolwentów

KONKURS KULINARNY "CZAS NA RYBĘ - JUNIOR"

W dniu 3 października 2020 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego odbył się  trzeci raz konkurs kulinarny "Czas na rybę - junior" w którym w gotowaniu na żywo zmierzyli się m.in. uczniowie szkół gastronomicznych: Kluczborka, Gorzowa Śląskiego, Wodzisławia Śląskiego, Rzeszowa, Wrocławia i Wałbrzycha.

Naszą szkołę reprezentowali: Wiktoria Szymczykiewicz i Piotr Kubiak „ Karp w zielonej odsłonie”, niestety nie udało nam się tym razem stanąć na podium.

Pierwsze miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych - Technikum nr 2 z Wodzisławia Śląskiego -Anna Elsner i Sylwia Smyczek - „Karp pod pierzynką maślaną w towarzystwie roladki rybnej, jesiennych warzyw i grzybów oraz sosu estragonowego”, drugie Zespół Szkół Gastronomicznych - Technikum nr 9 z Wrocławia w składzie - Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz – „Karp/ suflet serowy/ czarna soczewica/ mus z awokado/ ogórek kompresowany/ słoma z pora/ sos muślinowy”, a trzecie Zespół Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik – „Karp/ kozi ser/ kaszanka/ marchew/ burak/ cebula czerwona/ szczypiorek”.

Przygotowane potrawy oceniało profesjonalne jury. W pierwszej kolejności był oceniany smak, i w jaki sposób ten karp został przyrządzony. Następnie jaką techniką zostało to wykonane, ile witamin czy minerałów zostało straconych. Oczywiście wygląd na talerzu i dodatki, które będą wykorzystane w sposób tradycyjny.

Nagrody finansowe za pierwsze 3 miejsca zostały sfinansowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego

Nagrody rzeczowe za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

                                                                                                                   Magdalena Piasecka