Wersja dla słabowidzących
Oferta dla absolwentów

DRUGIE ZAJĘCIA Z PROJEKTU - KUCHNIA WŁOSKA

W dniu 26 luty 2022 r. odbyły się drugie zajęcia pozalekcyjne z cyklu „ Kuchnie różnych narodów” realizowane w ramach projektu unijnego „Kształcimy kompleksowo i nowocześnie”.

Uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim przygotowywali potrawy KUCHNI WŁOSKIEJ: Ośmiornica po Włosku, Calzone, Canneloni po Napolitańsku, Kalmary Faszerowane Krewetkami, Smażone Kalmary w Panierce i Panna Cotta.

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Magdalena Piasecka - Gwoździewicz