Wersja dla słabowidzących
Oferta dla absolwentów

II WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY „ŚWIĄTECZNE SMAKI” W PRUDNIKU

W Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku 5 grudnia 2025 roku odbyła się druga edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Świąteczne Smaki”. Szkolna kuchnia po raz kolejny stała się miejscem pełnym emocji, aromatów i kulinarnej kreatywności. Do rywalizacji stanęły drużyny z pięciu szkół z województwa opolskiego – prezentując własną świąteczną potrawę.

Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy IV TŻiUG - Joanna Chantzidimos i Zuzanna Galińska i zajęły II miejsce z potrawą „Pstrąg pod ziemniaczanymi łuskami w towarzystwie puree z groszku”. Opiekun: Magdalena Piasecka-Gwoździewicz.

I miejsce - Aurelia Glombitza i Nikola Grzybowska – Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku

Potrawa: Karp confit z kremem z pietruszki, galaretką z kiszonego ogórka i popiołem z szalotki. Opiekun: Agnieszka Chudy.

III miejsce - Daria Jakucka i Emilia Baron – ZSZ nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.

Wyróżnienia: Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, ZS nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu

Konkurs oceniali profesjonalni szefowie kuchni: Kamil Klekowski, Waldemar Małota i Arkadiusz Chwałek – czuwając nad estetyką, smakiem i techniką wykonania każdej potrawy.

Organizatorką wydarzenia była Agnieszka Chudy, nauczycielka ZSR w Prudniku, a Powiat Prudnicki jako jeden z głównych sponsorów zapewnił nagrody oraz poczęstunek dla wszystkich uczestników.

Serdecznie Wszystkim gratulujemy