ZAJĘCIA GASTRONOMICZNE DLA UCZNIÓW NASZEJ SZKOŁY "KARP W ROLI GŁÓWNEJ"
W naszej szkole w grudniu 2021r odbyły się w trzech grupach (około 40 uczniów) zajęcia gastronomiczne, przeprowadzone przez nauczycieli o tematyce "Karp w roli głównej".
W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy IIA, IIIA i IIIB w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Warsztaty rozpoczęły się nauką filetowania karpia, a następnie uczniowie przygotowywali potrawy z tej ryby przedstawiając je w różnych odsłonach. Po przygotowaniu potraw, odbyła się ich prezentacja na talerzu.
Wykonane potrawy:
- Rolada z karpia smażonego
- Zupa rybna z karpia
- Karp smażony w dzwonkach
- Karp w migdałach
- Burger z karpia
- Karp z piekarnika
- Karp pieczony ze szpinakiem
- Karp zapiekany pod pierzynka
- Zupa z karpia z warzywami zabielana śmietanką
- Kotleciki mielone z karpia nadziewane warzywami
Ryby były sfinansowane ze środków PO Rybactwo i Morze w ramach projektu współpracy z Stowarzyszenie Dolina Karpia i Stowarzyszenia RLGD "Opolszczyzna.
Dziękujemy młodzieży za pełne zaangażowanie i świetne pomysły.
Małgorzata Baran
Magdalena Piasecka - Gwoździewicz
Izabela Błaszczyk