ZAJĘCIA Z PROJEKTU : KUCHNIA BUŁGARSKA
W dniu 19 luty 2022 r. odbyły się pierwsze zajęcia pozalekcyjne z cyklu „ Kuchnie różnych narodów” realizowane w ramach projektu unijnego „Kształcimy kompleksowo i nowocześnie”.
Uczniowie klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim przygotowywali potrawy KUCHNI BUŁGARSKIEJ: Chłodnik tarator, Kebabczeta, Musaka bułgarska, Baklawa.
Kuchnia bułgarska uznawana jest za jedną z najzdrowszych w Europie. Mimo swej prostoty, jest zróżnicowana. Wpływały na nią upodobania mieszkańców różnych regionów kraju, ale także burzliwa historia. Odnaleźć tu można smaki pochodzące z sąsiednich Turcji i Grecji, a nawet wpływy węgierskie! Kuchnia bułgarska jest bardzo smaczna, słynie z właściwości zdrowotnych.
Magdalena Piasecka - Gwoździewicz