WARSZTATY KULINARNE KREATYWNE FORMY SERWISU POTRAW Z WYKORZYSTANIEM NOWOCZESNYCH TECHNIK KULINARNYCH
Dnia 07 kwietnia 2022 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu Kreatywnych form serwisu potraw z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych. Warsztaty zostały przeprowadzone przez szefa kuchni Kamila Klekowskiego, jednego z 2 szefów kuchni na Opolszczyźnie wyróżnionego w żółtym przewodniku Gault&Millau 2018-kompendium wiedzy dla smakoszy.
Pana Kamila pasją jest odtwarzanie tradycyjnej kuchni Polskiej i Europejskiej w nowoczesnym wydaniu. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. W przeszłości gotował w Danii oraz Francji. Szkolił się u prekursora kuchni molekularnej Jeana Bossa. Wprowadza powiew świeżości do tradycyjnych potraw, przemycając nierzadko elementy nowatorskiej kuchni molekularnej.
W warsztatach tych uczestniczyło 14 osób z klas II, III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Została pokazana kuchnia molekularna, która łączy różne smaki i nadaje im różnorodnych tekstur, pozwala z prostego, tradycyjnego dania stworzyć nietuzinkowy talerz z ucztą dla kubeczków smakowych i wyobraźni. Gastronomia molekularna pozwala uzyskać zdrowszą i atrakcyjniejszą prezentację dań. Z teorii i pokazu przeszli do samodzielnego wykonania dania, z wykorzystaniem odpowiednich technik kulinarnych.
Młodzież swoje potrawy miała możliwość serwowania na przepięknej unikatowej ceramice stworzonej przez Justynę Wolną z Byczyny. Można to zaobserwować na zdjęciach.
Po zakończeniu kursu każdy uczestnik otrzymał branżowy CERTYFIKAT potwierdzający udział w warsztatach „KREATYWNYCH FORM SERWISU POTRAW” oraz skrypt wiedzy w pigułce przekazanej przez Pana Kamila.
KUCHNIA MOLEKULARNA - WARSZTATY W NASZEJ SZKOLE - filmik
Panu Kamilowi bardzo dziękujemy za profesjonalne przeprowadzenie szkolenia i liczymy na dalszą współpracę.
Magdalena Piasecka - Gwoździewicz