Wersja dla słabowidzących
Oferta dla absolwentów

ZAJĘCIA GASTRONOMICZNE DLA UCZNIÓW NASZEJ SZKOŁY "KARP W ROLI GŁÓWNEJ"

W naszej szkole w grudniu 2021r odbyły się w trzech grupach (około 40 uczniów) zajęcia gastronomiczne, przeprowadzone przez nauczycieli o tematyce "Karp w roli głównej".

W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy IIA, IIIA i IIIB w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Warsztaty rozpoczęły się nauką filetowania karpia, a następnie uczniowie przygotowywali potrawy z tej ryby przedstawiając je w różnych odsłonach. Po przygotowaniu potraw, odbyła się ich prezentacja na talerzu.

Wykonane potrawy:

  • Rolada z karpia smażonego
  • Zupa rybna z karpia
  • Karp smażony w dzwonkach
  • Karp w migdałach
  • Burger z karpia
  • Karp z piekarnika
  • Karp pieczony ze szpinakiem
  • Karp zapiekany pod pierzynka
  • Zupa z karpia z warzywami zabielana śmietanką
  • Kotleciki mielone z karpia nadziewane warzywami

Ryby były sfinansowane ze środków PO Rybactwo i Morze w ramach projektu współpracy z Stowarzyszenie Dolina Karpia i Stowarzyszenia RLGD "Opolszczyzna.

Dziękujemy młodzieży za pełne zaangażowanie i świetne pomysły.

Małgorzata Baran

                                                                                           Magdalena Piasecka - Gwoździewicz

                                                                                              Izabela Błaszczyk