Wersja dla słabowidzących

MŁODZIEŻ NA PRAKTYKACH W NIEMCZECH

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Poniżej przedstawiamy fotorelację z pierwszego tygodnia praktyk uczniów III i IV klas TŻIUG we Frankfurcie nad Odrą. Podczas praktyki uczniowie nauczyli się między innymi filetowania ryb i pomarańczy, wypieku różnego rodzaju pieczywa oraz poznali tradycyjną i regionalną kuchnię Niemiec. Ten tydzień upłynął praktykantom bardzo szybko i przede wszystkim pracowicie.

Każdego dnia przyrządzane były śniadania, przystawki, zupy, dania główne i desery na bazie różnych produktów. Uczniowie mieli także możliwość poznania zagadnień z zakresu gastronomii w języku niemieckim. Przed uczniami kolejny tydzień nauki zawodu, a tym samym kolejne, nowe wyzwania.

Już niedługo opublikujemy kolejną fotorelację, dlatego już teraz zapraszamy do śledzenia profilu naszej szkoły.


TECHNIKUM USŁUG FRYZJERSKICH

Uczniowie podczas praktyk zagranicznych w Izbie Rzemieślniczej we Frankfurcie nad Odrą.

Podczas zajęć uczniowie poznają różne techniki obcięcia długich i krótkich włosów. Ponadto uczą się sposobów farbowania i układania włosów damskich jak i męskich.


TECHNIKUM MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI

W pierwszym tygodniu były zajęcia dotyczące schematów poszczególnych układów. Zajęcia teoretyczne i praktyczne dotyczyły pneumatyki, hydrauliki elektryki. Były też zajęcia dotyczące zakuwania węży.
Jeśli chodzi o wycieczkę do Berlina to byliśmy w Muzeum Techniki, pod Bramą Brandenburską i na Aleksanderplatz.
Drugi tydzień to zajęcia z technologii silnika maszyn rolniczych. Zajęć teoretycznych i park maszyn.