Wersja dla słabowidzących

KONKURS KULINARNY "CZAS NA RYBĘ - JUNIOR"

W dniu 2 października 2021 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbył się czwarty raz konkurs kulinarny "Czas na rybę - junior" w którym w gotowaniu na żywo zmierzyli się m.in. uczniowie szkół gastronomicznych: Kluczborka, Gorzowa Śląskiego, Olesna, Częstochowy, Wrocławia.

Naszą szkołę reprezentowali: Wiktoria MencfelDenis Korzeniowskiklasy II A „Paluszki karpia z placuszkami makaronowymi na porowej pierzynce z sosem wiśniowym i tiulem z kurkumy”, niestety nie udało nam się stanąć na podium, ale jako najmłodsza grupa zajęliśmy czwarte miejsce na sześć drużyn.

Przygotowane potrawy oceniało profesjonalne jury. W pierwszej kolejności był oceniany smak, i w jaki sposób ten karp został przyrządzony. Następnie jaką techniką zostało to wykonane, ile witamin czy minerałów zostało straconych. Oczywiście wygląd na talerzu i dodatki, które będą wykorzystane w sposób tradycyjny.

Nagrody finansowe za pierwsze 3 miejsca zostały sfinansowane przez PO Rybactwo i Morze. Nagrody dla pozostałych uczestników zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu .