Wersja dla słabowidzących

KULINARNA PODRÓŻ NA WSCHÓD

Dzięki zajęciom dodatkowym przeprowadzonym w ramach projektu „Szkolimy zawodowo w Powiecie Oleskim” uczniowie klasy TŻiUG mogli zapoznać się z tradycyjnymi potrawami kuchni gruzińskiej i ukraińskiej.

Tradycyjna kuchnia gruzińska pełna jest różnego rodzaju przekąsek. Oczywiście najbardziej znane jest chaczapuri, które w znacznej mierze przyczyniło się do popularności kuchni gruzińskiej na całym świecie. Chaczapuri to swego rodzaju drożdżowy placek wypełniony serem. Jego smak zależy od ukrytego w nim sera. Uczniowie wykonali chaczapuri adżarskie oraz chaczapuri imeruli.

Tradycyjna kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata i zróżnicowana, a swój charakter zawdzięcza wpływowi wielu obcych kultur: polskich, rosyjskich, żydowskich, mołdawskich, rumuńskich, litewskich, tatarskich oraz ormiańskich. Potrawy kuchni ukraińskiej nie należą do wyrafinowanych, jednak zachwycają swoimi niepowtarzalnymi smakami i aromatami. Flagowym daniem Ukrainy jest barszcz ukraiński. To połączenie buraków, słoniny, kapusty i innych jarzyn, wzbogacony dość sporą ilością czosnku oraz śmietany. Kuchnia ukraińska słynie także z pielmieni – pysznych małych pierogów z farszem mięsnym podawanych często w rosole. Jednym z bardziej znanych deserów są syrniki – ukraińskie placuszki z twarogu.

Małgorzata Baran