TRZECIE ZAJĘCIA Z PROJEKTU - ZDROWO TO NIE ZNACZY NIESMACZNIE
W dniu 05 marca 2022 r. odbyły się trzecie zajęcia pozalekcyjne realizowane w ramach projektu unijnego „Kształcimy kompleksowo i nowocześnie”, pod tytułem: ZDROWO TO NIE ZNACZY NIESMACZNIE. Uczniowie poznawali tajniki zdrowego żywienia, racjonalnego żywienia, dowiedzieli się o najczęstszych błędach żywieniowych wśród młodzieży i jak im zapobiegać przy pomocy naszego gościa Pani mgr inż. Agnieszki Chudy – Dietetyka i Nauczyciela Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.
Pani Agnieszka na wstępie przedstawiła zasady prawidłowego odżywiania, omówiła piramidę żywieniową, młodzież liczyła sobie swoje zapotrzebowanie energetyczne. Po wstępie teoretycznym, przeszliśmy do warsztatów ze zdrowego odżywiania, bez mięsa i zerowej ilości cukru, może być pysznie i przy okazji zdrowo.
Uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim przygotowywali takie potrawy jak : Jaglane burgerki, Kulki mocy z masłem orzechowym, Babeczki jogurtowe bez mąki i cukru, Krem czekoladowy z awokado, Muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami, Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli.
Dziękujemy Pani Agnieszce Chudy za przekazane cenne informację.
Zachęcamy do odwiedzenia i polubienia fanpage na Facebooku : Dobra Dieta Agnieszka Chudy Dobra Dieta. Może kogoś zainspirują zdrowe propozycje ulubionych dań.
Magdalena Piasecka - Gwoździewicz