I Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Świąteczne Smaki” z Karolem Okrasą
6 grudnia nasze uczennice z klasy III TŻiUG - Joanna Chantzidimos i Zuzanna Galińska brały udział w I Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Świąteczne Smaki”, który odbył się w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku, (którego pomysłodawczynią była Pani Agnieszka Chudy, a inicjatorem dyrektor Andrzej Chruściel).
Konkurs poprzedzony był inspirującą rozmową z Karolem Okrasą, który opowiedział uczniom historię swojej kariery, pokazując, że każdy może - lecz nie musi - wszystko, co tylko chce. Niewątpliwie, dla młodych kucharzy, była to duża dawka motywacji do pracy nad sobą i realizacji marzeń.
Konkurs był okazją do zgłębienia swojej wiedzy i rozwinięcia umiejętności gastronomicznych. Jurorzy dzielili się z uczestnikami praktycznymi radami, wskazówkami i stali się dla nich inspiracją.
W wydarzeniu wzięło udział sześć szkół z województwa opolskiego:
- Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,
- Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich,
- Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu,
- Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu,
- Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
Młodzi kucharze zaprezentowali wyjątkowe interpretacje tradycyjnych świątecznych potraw, łącząc regionalne smaki z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.
Jury konkursowe, w skład którego weszli:
- Karol Okrasa – znany i ceniony mistrz kuchni,
- Kamil Klekowski – wybitny kucharz i promotor lokalnej gastronomii,
- Aleksander Czyż, kucharz z hotelu Aspen Prime Ski&Bike Resort
miało niełatwe zadanie wyłonienia zwycięzców, bo poziom konkursu był niezwykle wysoki!
Wyniki konkursu:
- I miejsce: Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,
- II miejsce: Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu,
- III miejsce ex aequo: Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu,
- wyróżnienia: Centrum Kształcenia Zawodowego I Ustawicznego w Strzelcach Opolskich oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
Gratulujemy naszym dziewczynom, które zajęły I miejsce w konkursie.
Do wykonanie potrawy: „Pstrąg w porach w cieście drożdżowym, w towarzystwie puree z zielonych warzyw, sosu pomarańczowego, karmelizowanych pomidorków z chipsem z pietruszki” zainspirowała nasze dziewczyny Pani Izabela Błaszczyk, a razem z Panią Magdaleną Piasecką – Gwoździewicz przygotowały Joannę i Zuzannę do konkursu i pomogły osiągnąć ZWYCIĘSTWO.
I miejsce w Konkursie Kulinarnym "Świąteczne smaki " z Karolem Okrasą w Prudniku - FILM - Kliknij
GRATULUJEMY
Magdalena Piasecka – Gwoździewicz
Izabela Błaszczyk