WARSZTATY KELNERSKIE – STOPIEŃ PODSTAWOWY I ZAAWANSOWANY
17 i 18 marca 2021 roku w naszej szkole po raz szósty odbyły się Warsztaty Kelnerskie „Obsługa Gościa w Restauracji” poziom podstawowy oraz po raz pierwszy poziom zaawansowany prowadzone przez pana Jana Jakimowicza. W 6 godzinnych warsztatach uczestniczyło 27 osób ( z klas: I , II, III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) podzielonych na grupy. Oczywiście warsztaty odbyły się w pełnym reżimie sanitarnym.
Warsztaty miały na celu doskonalenie umiejętności i podnoszenie poziomu wiedzy. Oparte były na prezentacji i ćwiczeniach. W programie warsztatów znalazły się takie zagadnienia jak:
- Organizacja restauracji
- Organizacja pracy na stanowisku Kelner
- Przygotowanie sali restauracyjnej do obsługi Gości
- Podstawowa znajomość obsługi
- Enologia – wina
- Serwowanie wina, dekantacja
- Zachowania kelnera podczas obsługi gościa
- Charakterystyka systemów kelnerskich
- „Room service” – technika pracy kelnera
Po zakończeniu kursu każdy uczestnik otrzymał branżowy CERTYFIKAT w języku polski i angielskim potwierdzający udział w warsztatach „OBSŁUGA GOŚCIA W RESTAURACJI”.
Panu Janowi bardzo dziękujemy za profesjonalne przeprowadzenie szkolenia i liczymy na dalszą współpracę.
Magdalena Piasecka