Wersja dla słabowidzących
Oferta dla absolwentów

WARSZTATY KULINARNE "CZAS NA RYBĘ"

14 listopada 2025 roku, w naszej szkole gościł kucharz Kamil Klekowski, który przeprowadził warsztaty z zakresu wykorzystania ryb słodkowodnych w gastronomii. Zajęcia organizowane były przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”. Z zajęć skorzystało 16 uczniów klasy I i IV Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Celem warsztatów było promowanie spożywania ryb ze szczególnym zwróceniem uwagi na karpia. Podczas warsztatów uczniowie mogli zobaczyć jak należy właściwe przeprowadzić obróbkę wstępną ryb i filetowanie oraz poznali kreatywne sposoby przygotowania potraw z rybami w roli głównej.
Po szkoleniu pokazowym uczniowie pod okiem fachowca samodzielnie wykonywali dania, które były oceniane przez komisję. Wszystkie dania wyglądały i smakowały fantastycznie w związku z tym wszyscy uczniowie zostali otrzymali certyfikaty.

Warsztaty zostały dofinansowane ze środków unijnych z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027 w ramach projektu Smaczna przemiana karpia!

Bardzo dziękujemy Panu Kamilowi i grupie Rybackiej za przekazaną wiedzę i możliwości dokształcania się młodzieży naszej szkoły.