WARSZTATY KELNERSKIE – STOPIEŃ PODSTAWOWY I ZAAWANSOWANY
17 i 18 marca 2021 roku w naszej szkole po raz szósty odbyły się Warsztaty Kelnerskie „Obsługa Gościa w Restauracji” poziom podstawowy oraz po raz pierwszy poziom zaawansowany prowadzone przez pana Jana Jakimowicza. W 6 godzinnych warsztatach uczestniczyło 27 osób ( z klas: I , II, III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) podzielonych na grupy. Oczywiście warsztaty odbyły się w pełnym reżimie sanitarnym.
Warsztaty miały na celu doskonalenie umiejętności i podnoszenie poziomu wiedzy. Oparte były na prezentacji i ćwiczeniach. W programie warsztatów znalazły się takie zagadnienia jak:
- Organizacja restauracji
 - Organizacja pracy na stanowisku Kelner
 - Przygotowanie sali restauracyjnej do obsługi Gości
 - Podstawowa znajomość obsługi
 - Enologia – wina
 - Serwowanie wina, dekantacja
 - Zachowania kelnera podczas obsługi gościa
 - Charakterystyka systemów kelnerskich
 - „Room service” – technika pracy kelnera
 
Po zakończeniu kursu każdy uczestnik otrzymał branżowy CERTYFIKAT w języku polski i angielskim potwierdzający udział w warsztatach „OBSŁUGA GOŚCIA W RESTAURACJI”.
Panu Janowi bardzo dziękujemy za profesjonalne przeprowadzenie szkolenia i liczymy na dalszą współpracę.
Magdalena Piasecka
                    